Ladijski pod ni samo lesena obloga

Vsi poznamo ladijski pod kot leseno oblogo, ki jo v veliki večini primerov vidimo na tleh v starejših hišah. Na https://www.valles.si/kmecki-pod-ladijski-pod lahko vidite čudovit ladijski pod, ki ga lahko uporabite za popestritev vaše hiše, stanovanja ali vikenda. Vendar pa pod tem imenom poznamo tudi nekaj drugega, in sicer se tako imenuje zares izvrstna sladica, katere izgled spominja na ladijski pod. Oziroma – lahko spominja, če se malo potrudite. In kako gre recept? Vse je zelo enostavno, le pri zadnjem delu se boste morali malo potruditi.

ladijski pod

Za začetek je potrebno le speči vaš najljubši biskvit – lahko je navaden. Čokoladen, orehov, lešnikov – kakor vam je ljubše. Pomembno pri tem delu je le to, da ga spečete v kvadratnem pekaču, saj bo lahko le tako končni izdelek spominjal na ladijski pod. Biskvit specite po navodilih in ga ohladite. Ko je ohlajen, vzemite kuhalnico in s tanjšim (ovalnim) delom zbadajte v biskvit – lahko delate enakomerno oddaljene luknjice, lahko pa jih naredite poljubno, vendar ne pretiravajte, da jih ne bo preveč. Za biskvit velikosti 20×30 cm bo dovolj od 12 do 16 luknjic. Ko s tem zaključite, pripravite vašo najljubšo kremo za biskvit in jo polijte po biskvitu. Tudi tu ni pomembno, kakšna je ta krema – čokoladna, vanilijeva, jagodna, borovničeva, … In sedaj še del, ki izgleda kot ladijski pod. Nad paro stopite 200 g sladkorja zmešanega z beljaki treh jajc. Mešajte nad paro toliko časa, da se sladkor popolnoma stopi, nato pa zmes prestavite v samostoječi električni mešalnik in mešajte pri največji hitrosti približno 10 minut, da dobite gladko, svileno belo zmes. Zmes prenesite na kremo in jo pogladite po dolgem, vmes pa lahko tu in tam naredite odtis okroglega kozarca (kar bo kasneje izgledalo kot grča, ki jo ima ladijski pod). Ostane vam le še to, da v roke vzamete brener in se z njim ‘sprehodite’ po vrhu nastalega kolača, da se izpostavljeni deli obarvajo rjavo in vaša misija je končana!

Oznake: