Bronhitis – njegovi značilni simptomi

bronhitis

V hladnejšem delu leta je bronhitis pogosto stanje, ki se razvije, ko se dihalne poti (bronhiji) v pljučih, vnamejo in povzročijo kašelj. Kakšni so značilni simptomi, boste izvedeli v nadaljevanju. Nadaljujmo s tem, da ljudje, ki imajo bronhitis, pogosto izkašljujejo gosto in pogosto tudi razbarvano sluz. Poznamo dve obliki tega bolezenskega stanja – akuten ali kroničen bronhitis. Za akutni bronhitis je značilno, da je običajno posledica prehlada ali druge okužbe dihal. Kašelj v tem primeru lahko vztraja tudi več tednov. Med tem ko lahko pri kroničnem bronhitisu govorimo že o resnejšem bolezenskem stanju, kjer gre za stalno draženje ali vnetje sluznice bronhijev, do česar običajno prihaja kot posledica zaradi kajenja. V tem primeru gre za dolgo trajajoč bronhitis, pri katerem se izkašljuje izpljunek, značilno je piskajoče in oteženo dihanje pa tudi bolečine v prsih.

bronihitis

Bronhitis – značilni znaki in simptomi

Znaki in simptomi bronhitisa, tako akutnega kot kroničnega lahko vključujejo različne bolezenske znake, ki vas hitro opozorijo na to, da z vašim zdravstvenim stanjem ni vse tako, kot bi moralo biti. Za obe obliki bronhitisa je definitivno najbolj prepoznaven simptom kašelj.
Naslednji simptom je zagotovo pojav in izkašljevanje sluzi, ki je lahko prozorna, bela, rumeno siva ali pa zelena. V redkih primerih je lahko izkašljana sluz rdečkaste barv, ker vsebuje sledove krvi. Drugi telesni simptomi pa so predvsem občutek utrujenosti, težje dihanje, rahla vročina, občasno tudi mrzlica ter nelagoden občutek v prsih. V primeru akutnega bronhitisa pride do precej pogostih simptomov običajnega prehlada, kot so splošne bolečine in glavobol. Ti simptomi skupaj s prehladom izginejo v roku enega tedna. Nadležen kašelj pa lahko traja tudi več tednov. Kronični bronhitis – pri tem stanju kašelj traja vsaj tri mesece, s ponavljajočimi se pojavi tudi do dveh let. V tem primeru lahko pride tudi do poslabšanja drugih simptomov. Zato simptome in bronhitis jemljite resno in ga zdravite.