Kako napisati dober spis?

napisati spis

Kako napisati spis na maturi, je zato pogosto vprašanje, ki si ga postavljate in na katerega si sami niti ne znate dobro odgovoriti. Izjemno dobre in učinkovite nasvete lahko najdete tudi na določenih spletnih straneh, predvsem pa tistih, ki vam ponujajo inštrukcije različnih šolskih predmetov, tudi iz jezikov, na primer slovenščine, kjer se skupaj z inštruktorjem počasi po korakih učite pisati tudi spise. 

Pisanje daljših besedil marsikomu med vami povzroča kar velike preglavice. Če jih tudi vam, potem verjetno niste najbolj navdušeni, ko morate v šoli ali pa kje drugje napisati spis ali neko besedilo na določeno temo. Prva težava se pojavi že takoj, ko je treba spis pričeti, v nadaljevanju pa vam zelo pogosto kar zmanjka besed. 

napisati spis

 

Uvod, jedro in zaključek 

Vsako pravo besedilo vsebuje najmanj tri odstavke, in sicer uvod, jedro in zaključek. Tako je tudi pri spisu. Ko se boste z izbranim inštruktorjem spraševali, kako napisati spis, vas bo ta najprej vprašal, kako ste takšne vrste besedil pisali do sedaj in kje so vaše najbolj šibke točke. 

Morda vam bo inštruktor pisanja spisa zaupal, na kakšen način lahko pričnete pisati prav vsak spis oziroma, da na začetku spisa lahko vključite kakšen dober citat, s katerim boste pritegnili še tako zahtevnega bralca oziroma ocenjevalca. 

Dolžina spisa

Na vprašanje, kako napisati spis, boste dobili tudi odgovor, ki se bo navezoval na dolžino samega jedra, ki pa je lahko dolgo več odstavkov. Vendar pa boste morali paziti, da uvod in zaključek ne bosta predolga. Tako začetek kot konec spisa morate biti res nekaj posebnega, da na naslovnika oziroma bralca naredite čim večji vtis. 

Sicer pa si primer dobrega spisa lahko ogledate tudi na spletu. Lahko si natisnete nekaj primerov dobro napisanih spisov ter se pri pisanju zgledujte po njih. Že malo vaje bo prineslo lepe rezultate.