Kako poteka vpis na fakulteto?

Bolj ko se bližajo spomladanski dnevi, bolj se bliža dan za vpis na fakulteto. Dijaki ob tem čutijo rahlo napetost in živčnost, saj se je potrebno odločiti na katero fakulteto se bodo vpisali. Vpis na fakulteto ni enostavna stvar, saj se nekako odločaš, kaj bi rad v življenju počel. Ali pri osemnajstih letih pravzaprav veš kaj bi rad počel do konca svojega življenja, kakšen poklic ti je pisan na kožo in kakšno fakulteto bi z veseljem obiskoval? Mislim da je večinski odgovor NE in da, ta odločitev ni čisto enostavna.

vpis na fakulteto

Lahko rečemo, hvala bogu, da imajo mladi možnost, da se lahko enkrat prepišejo na drugo fakulteto, če jim izbrana ne bi odgovarjala. Kako pa vpis na fakulteto pravzaprav poteka? V spomladanskih dneh, se mora vsak dijak odločiti na katero fakulteto bi rad šel in kakšne so njegove tri izbire, nadaljnjega študija. Torej, si izbere tri študijske programe na kateri koli fakulteti in jih razporedi po lastni želji. Od najbolj zaželene, do najmanj. Nato pa se piše matura, to je nacionalni program za preverjanja znanja. Nekakšni zaključni izpiti na koncu srednje šole, preverjanje znanja. Matura in zaključni uspehi posameznega letnika, nam dajo število točk, ki nam nadaljnje pomagajo za vpis na fakulteto. Nekatere fakultete zahtevajo tudi uspešno zaključene sprejemne izpite. Na koncu se torej upoštevajo vsi te faktorji, za sprejem.

Glede na končno število točk se uvrstite na seznam, od najboljšega do najslabšega. Če imate premalo točk za prvi vpis, lahko sodelujete v drugem krogu sprejema na fakulteto ali pa se odločite za drugo izbiro fakultete, ki ste jo vpisali. Seveda pod pogojem, da ste tam zbrali dovolj točk za vpis na fakulteto. Ni dovolj, da ste pridni v zadnjem letniku srednje šole, če se želite vpisati na boljše fakultete. Za točke se je potrebno boriti že na začetku in seveda tudi maturo odpisati kar se da dobro. Pa srečno!