Orhideje in skrb za njih

Glede na to, da obstaja več kot 22.000 vrst orhidej, lahko izbiramo med veliko barvami, velikostmi in oblikami. Orhideje so delikatne in lepe rastline, njihova nega in vzgoja pa je odvisna od njihovega tipa. Spodaj si lahko preberete nekaj splošnih smernic za nego orhideje, da bo zdrava in lepa.

orhideje

Najprej morate seveda pripraviti ustrezno okolje za vašo orhidejo. Kar pomeni, da če ste jo dobili v lončku brez luknjic na dnu, prestavite hitro v lonček z luknjicami. Tako bo lahko odvečna voda odtekla in korenine ne bodo zgnile. Nato morate imeti prav substrat. Orhideje potrebujejo grob substrat, saj njihove korenine ne uspevajo v zemlji, temveč na zraku. Če bo zemlja pregosta, lahko orhideja propade.

Nato morate orhideje postaviti k oknu, ki gleda na severno ali pa južno stran. Če vsa vaša okna gledajo na zahod ali pa vzhod, prekrijte orhidejo s prozorno tkanino, ki bo preprečila, da bi orhideja postala ožgana. Paziti morate tudi na temperaturo zraka, ki mora biti med 16-24°C. Če temperatura ni pava, lahko orhideja umre. Orhideje potrebujejo tudi nežno kroženje zraka, kar lahko naredite tako, da poleti odprete na stežaj okna ali pa z namiznim ventilatorjem, ki je usmerjen stran od rože.

Če je vaše stanovanje skoraj brez vlage, je dobro da orhidejo enkrat na dan popršite z vodo, saj najbolje uspevajo kjer je vlaga 40-60%. Orhideje najbolj, da gnojite enkrat na mesec, kadar cvetijo. Potem se pa za nekaj dni odpovejte zalivanje, da ne boste sprali vseh hranilnih snovi.

O orhidejah lahko preberete še več na zgornji povezavi! Naj bo vaša orhideja zdrava in lepa, brez bolezni in škodljivcev. Če boste kupili nekomu orhidejo, se prepričajte, da znajo skrbeti zanjo, ali pa jim zraven dajte še navodila kako skrbeti za orhidejo. Ste kaj novega izvedli? Če ne, obiščite zgornjo povezavo, kjer je vse bolj podrobno, ter še nekaj neomenjenih stvari.

Oznake: