Otroški zobozdravnik poskrbi za zdravje otroških zob

otroški zobozdravnik

Zdravje otroških zob je izjemnega pomena, saj se ti še vedno razvijajo. Od ustrezne nege pa je močno odvisno tudi to, kako kvalitetni in zdravi bodo zobje v odrasli dobi. Pri tem ima ključno vlogo tudi otroški zobozdravnik, ki ves čas skrbi in spremlja, ali je z otroškimi zobmi in ustno votlino vse v najlepšem redu. Starši bi morali poskrbeti, da otrok zobozdravstveno ambulanto obiskuje redno po priporočilu zobozdravnika, vedno pa tudi takrat, ko se pojavijo kakršnekoli težave. Tako boste svojemu malčku zagotovili zdrav in lep nasmeh, ki ga bo spremljal vse do odrasle dobe.

Posegi, ki jih opravlja otroški zobozdravnik

Otroški zobozdravnik opravlja številne zobozdravstvene posege, ki na različne načine pomagajo pri ohranjanju zdravih zob in čiste ustne votline. Odgovoren je za popravilo napak in poškodb, morebitnih vnetij in zagotavljanje higiene. Poleg tega otroku pokaže, kako si na pravilen način ščetka zobe in tako sam poskrbi za njihovo zdravje in čistočo. Med najbolj pomembne posege, ki jih opravlja otroški zobozdravnik pa sodijo:

Kompozitno plombiranje

Gre za poseg, pri katerem zobozdravnik naredi belo plombo, ki jo z drugim imenom imenujemo tudi kompozit. Plombo zobozdravnik izdela v primeru, da je zob poškodovan ali na njem opazi luknjico. Barvo kompozita se poskuša kar najbolj približati barvi naravnega zoba in tako poskrbi za lep nasmeh.

Čiščenje zob

Res je, otroški zobozdravnik se ukvarja tudi s čiščenjem zob. Pri tem posegu ta hitro in učinkovito odstrani plak in zobni kamen, ki lahko sicer povzročita nastanek kariesa in različnih bolezni dlesni. Po posegu se na zobe nanese še fluorid in jih s tem dodatno zaščiti in okrepi mesta v ustni votlini, ki so bolj nagnjena k razvoju kariesa.

Puljenje zob

Puljenje zob je res redek poseg, za katerega se otroški zobozdravnik odloči le v primerih, ko je zob že tako načet zaradi kariesa, da plombiranje nikakor ne pride v poštev. Ker je omenjeni poseg nekoliko bolj invaziven, je potrebno zagotoviti, da se sosednji zobje ne premaknejo na njegovo mesto in tako zapolnijo prostor, ki je sicer namenjen izraščanju stalnega zoba. Otroško zobozdravstvo zato prezgodnje puljenje mlečnih zob izvaja izjemno redko.

Zdravljenje pulpe

Govorimo o postopku zdravljenja poškodovanih živcev in žil v otroškem zobu. Do gnilobe in posledično vnetij pulpe največkrat prihaja pri tistih otrocih, ki zobozdravnika ne obiskujejo dovolj pogosto. Ta tako ne more pravočasno opaziti nastanka kariesa in ga odstraniti. Drugi  pomemben razlog za vnetje pa je poškodba zoba. Pravočasno zdravljenje zobne pulpe učinkovito prepreči nastanek močnih bolečin, vnetij, otekanj, v skrajnem primeru pa celo izgube zoba. Glavni namen zdravljenja pulpe je podaljšati življenjsko dobo mlečnemu zobu. V primeru, da se mlečni zob ne zdravi, lahko namreč pride tudi do najhujšega scenarija – odstranitev mlečnega zoba.

Redni obiski zobozdravnika – ključ do zdravih zob

Da bi starši preprečili hujše težave z zobmi pri otroku in le te ohranjali zdrave, je priporočljivo, da izvajate redne obiske ambulante. Vaš otrok naj obišče zobozdravnika vsaj enkrat na vsakih šest mesecev. V primeru, da je otrok nekoliko bolj nagnjen k razvoju zobnega kamna in kariesa, pa naj bodo zobozdravstveni pregledi še toliko bolj pogosti. Vaš otrok si namreč zasluži zdrav in lep nasmeh.