Kdaj je potrebno puljenje modrostnega zoba?

puljenje modrostnega zoba

Kako sploh prepoznati modrostni zob, preden se odločimo za puljenje modrostnega zoba? Modrostni zob ne zraste vsem, https://luxdental.si/puljenje-modrostnega-zoba/. Po navadi zraste mladim, in lahko prinese veliko bolečine ali pa sploh ne. odvisno od posameznika. Za puljenje modrostnega zoba se odločimo, ko se prikažejo še ostali razlogi, kot so nelagodno mesto zoba na nepravilnem mestu, zaradi ortodontske terapije, zaradi tesnobe med zobmi, ko nastane cista, ko zob ovira prilagajanje proteze na dlesen in ko se naberejo bakterije.

puljenje modrostnega zoba

Torej veliko razlogov imamo, zaradi katerih je potrebno puljenje modrostnega zoba, vendar če nimamo nobenih težav ga ni potrebno. Potrebno je le prenehati s kajenjem in se izogibati alkoholnim pijačam, saj so ti najslabši za naše zobe in povzročajo veliko bolezni. Puljenje modrostnega zoba poteka pod lokalno anestezijo in omrtvičenjem predela, kjer se bo pulilo. Ko omrtvičenje popusti se čuti malo bolečine, zato nekateri vzamejo prost dan v službi. Bolje se je rešiti bolečine in potrpeti nekaj dni, kakor pa vsak dan trpeti za bolečim modrostnim zobom. V nekaj dneh se bo rana zacelila, kost pa v dva do tri mesecih.

Po operaciji se ne sme jesti in piti dokler ne popusti omrtvičenje, ne smemo dražiti rane in jo izpirati, tri dni po operaciji je potrebno uživati mehko hrano in nič alkoholnih pijač, kajenja in začinjene hrane, ter ščetkanje na mestu puljenja se izogibati. Pri zahtevnejših posegih se je dobro izogibati tudi kakšnim fizičnim aktivnostmi. Stvar katere se pa vsak veseli je sladoled. Po operaciji je priporočljiv sladoled, saj hladi rano in je tekoč, zato ga brez problema lahko pojemo v obilici. Nikar naj vsa ne bo strah za puljenje modrostnega zoba. Potrebno je redno obiskovanje zobozdravnika in pravilna zobna higiena, da se izognemo boleznim v ustni votlini, vendar modrostni zob je nekaj čisto naravnega, saj so jih včasih potrebovali za prehranjevanje z suhim mesom in podobno.