Slastno kakavovo maslo

Zagotovo ste že slišali za kakavovo maslo, ki je v zadnjih letih postal veliki hit. Na butters.si/blog/kakavovo-maslo-v-kuhinji lahko najdete pestro izbiro izdelkov, ki vsebujejo kakavovo maslo.
kakavovo maslo
Pri omembi kakavovega masla vemo, da gre za rastlinsko maščobo, ki se pridobiva iz kakavovca, ki raste v Srednji ali Južni Ameriki. Maslo pridobimo iz njegovih semen, vsebuje pa veliko vitamina E, vitamina K, maščobnih kislin in pa seveda antioksidantov. Ko slišimo besedno zvezo kakavovo maslo seveda najprej pomislimo na tisto maslo, ki se ga uporablja v kozmetiki in skrbi predvsem za prijeten izgled naše kože. Njegova naloga je, da pomiri razdraženo kožo, jo navlaži in poskrbi, da izgleda mehko in sveže. Uporablja se lahko za nego celega telesa.
Manj znano pa je dejstvo, da se kakavovo maslo uporablja tudi v kuhinji! Iz njega lahko na primer pripravite slastno domačo čokolado, ki bo zagotovo tudi bolj zdrava kot pa kakšna, ki jo najdete na policah trgovin. Za pripravo domače čokolade boste potrebovali le rjavi sladkor (100 g), pražene lešnike (30 g), surov kakav (100 g) in pa kakavovo maslo (200 g). Postopek za pripravo čokolade je zelo enostaven – sladkor stopimo v dveh žlicah vode (po potrebi malo segrejemo, da gre hitreje), v drugi posodi pa raztopimo kakavovo maslo. Surov kakav dodamo v posodo kjer imamo raztopljeno maslo, ravno tako pa dodamo lešnike in pa že stopljen sladkor. Premešamo in nalijemo v plastično posodo, ki smo jo predhodno obložili s peki papirjem. Če imate silikonski model za čokolade, lahko uporabite tudi tega. Posodo postavimo v hladilnik in počakamo, da se masa strdi. Ko se čokolada strdi, jo vzamemo iz hladilnika in iz posode, narežemo na koščke in postrežemo. Kakavovo maslo zagotovo še ni bilo tako okusno! Ko boste probali to čokolado, boste zagotovo pozabili na tiste kupljene!